Zdravlje

5 SIMPTOMA KOJI UKAZUJU NA RAK BUBREGA: Shvatite ih vrlo ozbiljno, NE IGNORIŠITE

Važno je znati prepoznati prve simptome bolesti, a ne paničariti i razgovarati s liječnikom.
Kada je u pitanju rak bubrega, ljudi obično misle na rak bubrega ili RCC, koji čini oko 80 posto svih karcinoma bubrega, kaže američki kirurg i profesor Jihad Kaouk. Obično se javlja u bubrežnom korteksu (vanjskom sloju bubrežnog tkiva). Postoji nekoliko podvrsta karcinoma bubrežnih stanica: svijetloćelijski karcinom (80 posto), kromafin ili papilarni (15 posto) i kromofobni (5 posto). Varijanta nazvana sarkomatoidni karcinom bubrežnih stanica, koja se može pojaviti u svim podvrstama, najagresivnija je.
Bubrezi pomažu uravnotežiti kemijski sastav u krvi, a njihov zadatak je održavati krv čistom eliminacijom otpadnih produkata i vode putem urina. Oni također proizvode hormone koji pomažu u probavi hrane i potiču koštanu srž na stvaranje crvenih krvnih zrnaca.
Je li sve u redu s bubrezima? Evo pet znakova koje ne biste trebali zanemariti:
Krv u mokraći
Ovo je, kaže, Kaouk, najčešći simptom naprednog RCC-a. Naime, tijekom rane faze bolesti nema simptoma. Iako mokraća obično mijenja boju ako se pojavilo krvarenje, ponekad hematurija (krv u urinu) nije vidljiva golim okom, a prisutnost krvi može se vidjeti samo mikroskopskom hematurijom ili laboratorijskim nalazima. Bez obzira na to imate li bol ili ne, primijetite li krv u urinu, posjetite liječnika.
Bol u leđima i na bokovima
Bol ili pritisak u leđima ili boku, također mogu biti znak, kaže liječnik. Dodaje da se ovaj simptom očituje i samo kad je bolest već prilično uznapredovala. Mnogi otkriju da imaju rak samo kada zbog boli idu na CT ili magnetni.
No u većini slučajeva, ističe liječnik, bol je uzrokovan nekim drugim problemom, a otkriće raka bubrega je slučajno.
794325-bubrega-bubrezi-ls
Kronični umor
Iscrpljenost i kronični umor su, prema Američkom udruženju za rak, povezani s rakom bubrega, ali i sa 100 drugih bolesti. Upravo zato što je ovaj simptom tako nespecifičan, ne treba odmah paničariti. Ako kronični umor ne nestane, potražite liječnika.
Gubitak težine
Bubrezi igraju važnu ulogu u probavi i metabolizmu, a ako ne funkcioniraju, može doći do gubitka težine i apetita. Ovaj simptom, ističe Kaouk, nije specifičan za rak bubrega, a mogu ga izazvati i autoimune bolesti. Razgovarajte s liječnikom.
Krv nije dobra
Rak bubrega može dovesti do anemije i nejednakosti elektrolita i kalcija, objašnjava liječnik.
– Naravno, to ne znači da imate rak odmah. Ali ako ste anemični, provjerite i zdravlje svojih bubrega – savjetuje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *