Zabava

Chat dana: vruće je

 

BONUS

Mladež iz kojeg dlačice strše iritira sve koji je imaju, a mnogi smatraju da je opasno dodirnuti te dlake.

Je li takva vrsta mladeža opasna? Možemo li izvući te dlake? Trebamo li posjetiti liječnika?
Ovo su odgovori.

DA LI IMATE OVAKAVV MLADEŽ?
– Mladež je rast na koži, obično smeđe ili crne boje, a događa se kada stanice kože počnu rasti u grozdovima, umjesto da se šire, a tamnije su jer te stanice također stvaraju pigment. Obično se pojavljuju do 30. godine života, mogu biti ravni ili reljefni, a mogu potamniti zbog izlaganja suncu, puberteta ili trudnoće – objašnjava dr. Justin Vujević, dermatolog iz Pittsburgha.
ZAŠTO NEKI MLADEŽI IMAJU DLAKU??
Kao i na ostatku kože, dlaka raste tamo gdje postoje folikuli. Ako u mladosti postoje folikuli, na njima će se pojaviti dlačice ili više njih, ovisno o tome koliko ima folikula.

DA LI JENORMALNO DA IMAJU DLAKU
Da apsolutno. Općenito, žene imaju manje tijela od muškaraca, pa su kod žena rjeđe, ali u svakom slučaju je čest u oba spola.
ZAŠTO SU DLAKE NA MLADEŽIMA TAMNIJE OD DRUGIH?
Baš kao i koža na dijelu gdje je madež tamniji, kosa može biti tamnija.

DA LI JE DLAKA NA MLADEŽU ZNAK DA JE KARCINOGEN?
Nije nužno. Svaki mladež može ili ne mora biti kancerogena, sa ili bez dlake. I sada kad smo to spomenuli, stručnjaci kažu da je zapravo manje vjerovatnoća da će biti kancerogeni mladež iz kojeg izrasta dlaka. Zašto? Budući da su stanice raka nenormalne, i ako imate dlake na mladežu, to znači da možete biti gotovo potpuno uvjereni da se nenormalne stanice ne kriju pod njim.
SMIJEM LI UKLONITI TU DLAKU?
Da, kao i svaka druga dlaka koja vas muči. Možete ih obrijati, pljesnuti pincetom, voskom, ići na epilaciju… što god želite.

I AKO DLAKE URASTU NA NJIH?
A to se može dogoditi i tada se prema njemu postupate kao s bilo kojom drugom uraslom dlakom.
TREBA LI ME LMADEŽ SA DLAKOM ZABRINUTI
Ne, osim ako ne pokazuje znakove raka – asimetriju, neujednačen rub, različite boje, promjene s vremenom i slično. I u tim slučajevima svakako se konzultirajte s dermatologom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *